mandag den 21. november 2011

Syg af følelser


Jeg læste for nylig en artikel om stress udløste sygdomme. Hovedtesen var vist noget i retning af, at emotionelt meget voldsomme oplevelser kan udløse en reaktion i kroppen, der bedst af alt kan betegnes som sygdom. Det fik mig til at tænke på, at vores immunforsvar jo bevisligt er meget påvirkeligt af stress. 

Kroppen som fæstning
Jeg fik et billede af, at kroppen er ligesom en fæstning. En intakt, velfungerende og harmonisk krop (med en ditto sjæl) fungerer billedligt ligesom en fæstning: alle mure er tykke og kan modstå selv svære angreb. Voldgraven holde uønskede elementer borte. Bemandingen af bevæbnede soldater forsvarer alle angreb med bue og pil og ved at hælde kogende tjære i hovedet på evt. angribere. 

Vi kan i den vestlige verden godt lide at anskue kroppen som en slags maskine. Det er et billede, vi nemt forstår og som indeholder en masse forklarende metaforer.  Men hvis vi nu i stedet bruger billedet af en fæstning, så kan vi også hurtigt forstå, at en krop, der ikke holdes ved lige eller som belastes af et tungt eller nedtrykt sind, nemmere vil kunne indtages af angribende fjender. 

Nedbrud
Og hvad kan så nedbryde vores krop? Vi ved, at fx stress kan reducere vores immunforsvar. Læg mærke til ordet "forsvar". Det skal forsvare os i en farlig verden fuld af fjender. Og hvad er stress? Det er vel en belastning der rækker ud over kroppen og sjælens formåen. Enhver organisme har en vis formåen. Et træs grene kan svaje, så de undgår at brække i stormen. Men bliver stormen for stærk, knækker grenen eller hele træet. 

Overbelastning
Som moderne mennesker elsker vi udfordringer. Og som mennesker har vi også evnen til at elske og dermed desværre også risikoen for at miste. Dette er bagsiden af medaljen. Mister vi nogen eller noget, vi virkelig elsker eller udsætter vi os for udfordringer, der er for store eller for belastende, nedbryder vi vores fæstning i kroppen. Og så bliver vi syge. Hvilken sygdom afhænger af, hvem vi er, hvor vores svage sider er samt hvor i fæstningen, der bliver slået hul. 

Videre til Lachion



Ingen kommentarer:

Send en kommentar